Tehnicienii de la FESTO, au pus in proctica conceptul inventatorului elvetian de origine germana Paul Schatz. Acesta a definit inca din 1929 ca volumele platonice (tetraedru, cub, octaedru etc …) pot suferi transformari rezultand in “intoarcerea pe dos” a fetelor acestora.

Prin inversarea fetelor volumelor se pun bazele unui nou tip de miscare numit inversiune, diferit fata de cele doua cunoscute – rotatia si translatia.

Cubul inversibil creat de cei de la Festo este realizat din materiale usoare si umplut cu heliu, si poate fi vazut in actiune mai jos.

Fara a fi inca exploatata la scara comerciala, inversiunea isi gaseste incet loc in domenii de utilizare precum industria energetica (eoliene) sau cea construtoare de masini (elice de motor).

 

Pentru a investiga posibilitatile acestei tehnologii Festo a initiat un concurs ce ideen intitulat Festo Challenge: Principle to Product . Premiul castigator va fi pus in practica impreuna cu Festo si va primi 10.000 de euro. Inscrierile incep din 15 mai 2012 aici.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...