In incercarea de a decide asupra alternativelor disponibile astazi in ceea ce priveste tehnologiile de producerea energiei (electrice, termice etc) am decis sa trecem in revista principalele surse de energie, intentia fiind cea de a trece in revista si a intelege avantajele si dezavantajele ce apar daca se foloseste o anume tehnologie regenerabila sau conventionala.

Incepem seria dedicata surselor principale de energie disponibila la ora actuala cu Soarele, respectiv energia solara.

Avantaj:
Dupa criterii omenesti, Soarele este o sursa vesnica de energie, disponibila oricui in mod gratuit. Daca toate acoperisurile Romaniei ar fi prevazute cu instalatii fotovoltaice ar putea fi asigurata in mod independent de importuri o mare parte din cererea de energie electrica, menajandu-se astfel clima. Pe langa aceasta energia solara poate fi folosita si pentru pregatirea apei calde (menajere sau tehnice) iar colectoarele solare pot sustine sau inlocui chiar sistemele clasice de incalzire, contribuind astfel la scaderea costurilor si emisiilor din sectorul energetic.

Dezavantaj:
Soarele are acelasi dezavantaj ca si vantul: energia sa nu poate fi folosita la ori ce ora. Problema cea mai mare este insa pretul. Curentul solar este inca mult mai scump decat cel conventional. In ciuda subventiilor de miliarde energia solara (fotovoltaica) are pana in prezent doar o mica contributie la aprovizionarea cu curent a pietei europene (in Germania sub 3% din energia produsa este solara). Ar trebui sa aibe loc o revolutie tehnica sau costul energiei conventionale sa creasca dramatic pentru ca sistemele fotovoltaice sa devina competitive in Europa.

imagini CC de Wayne National Forest si NASA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...