Atat in presa locala cat si in cea nationala se mentioneaza tot mai multe proiecte menite sa capteze aceasta resursa naturala – vantul. Dezvoltatorii de parcuri eoliene din Romania s-au concentrat in prima faza asupra Dobrogei insa astazi sunt multiple initiative ajungand sa se discute despre tehnologia aceasta si in judetul Caras-Severin ori Cluj. Aici gasiti o lista cu parcurile eoliene din Romania, din cele cu o capacitate mai mare de 10 MW.

Avantaje:
Energia eoliana a crescut in ultimii ani cel mai mult dintre energiile regenerabile. In Germania de exemplu, energia eoliana a surclasat energia hidroelectrica. Sectorul are si pe viitor un potential mare de dezvoltare, in special offshore, adica in parcurile eoliene de pe mare. Un alt avantaj: energia eoliana este relativ ieftina, cuantumul subventiilor fiind mult mai redus decat in cazul energiei solare (fotovoltaice)

Dezavantaje:
Criticii considera turbinele eoliene ca fiind un element disturbant pentru peisaj. Pe langa aceasta vantul este imprevizibil: cand acesta bate cu viteze mari reteaua se supraincarca, cand nu bate trebuie importata energie electrica. Pana in prezent nu exista sisteme practicabile de stocare a energiei eoliene. Un alt dezavantaj are de a face cu pozitionarea geografica a zonelor propice pentru dezvoltarea energiei eoliene. Deseori acestea nu coincid cu centrele de consum, fie dezvoltari industriale sau aglomerari urbane, pentru deservirea acestora fiind necesara dezvoltarea infrastructurii de transport.

imagini CC de Colin Grey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...