Panourile fotovoltaice au ajuns in ultii ani sa fie privite ca si un subiect tot mai atractiv atat pentru investitori cat si pentru cei ce urmaresc o abordare sustenabila a resurselor energetice. Dezvoltarea tehnologica din ultimii ani a facut mai accesibila aceasta tehnologie verde, Germania subventionand in trecut masiv montajul lor, Statele Unite abordand de asemenea politici ce stimuleaza producerea si montajul acestora iar China ajungand unul din cei mai mari exportatori, clasandu-se in topul listei statelor producatoare de energie electrica din resurse regenerabile.

Majoritatea producatorilor si a instalatorilor recomanda o asezare sudica a panourilor, evitarea umbririi acestora precum si asezarea acestora intr-o suprafata plana si continua. Toate acestea faceau sens pana cand am citit despre Aidan Dwyer, un pusti care la 13 ani a abordat un pic diferit asezarea si orientarea panourilor. Intr-un experiment scolar (!) el a orientat panourile dupa cum isi orienteaza copacii ramurile si frunzisul, urmand regula generata de sirul lui Fibonaci. Rezultatele pozitive obtinute de el au impulsionat comunitatea stintifica sa reinvestigheze asezarea “clasica” a panourilor.

Jeffrey Grossman si echipa sa de cercetatori de la MIT au investigat asezari alternative ale panourilor solare si au ajuns la concluzia ca o asezare spatiala este mult mai eficienta decat una plana, ajungand sa se produca cu pana la 20 de ori mai multa energie decat in situatii clasice.

 Acest studiu s-a realizat teoretic, s-a simulat pe calculator si s-a verificat experimental, concluziile pozitive deschizand noi oportunitati in ceea ce priveste asezarea acestor panouri inspecial in mediul urban, in zone cu grade de insorire reduse sau la latitudini mai mari. Experimentand s-a ajuns la 3 forme generale cea de cub, prisma si armonica verticala. Forma cea mai eficienta s-a dovedit aranjarea spatiala a panourilor. Graficul de mai sus ilustreaza gradele de eficienta obtinute.

via MIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...