Culturile de rapita se inmultesc pe zi ce trece iar tot mai multe persoane se gandesc la peleti cand vine vorba despre combustibilul centralei termice, ambele fiind o fateta a ceea ce se numeste biomasa.
Mai jos trecem in revista aspectele principale ale acestei tehnologii:

Avantaje:
Lemn, paie, porumb – la arderea acestor materiale se elibereaza doar atat CO2 cat au extras plantele respective din atmosfera. Biomasa se poate folosi in multe domenii: la incalzire (peleti), ca si combustibil pentru autovehicole (motorina bio sau bioetanol) sau la producerea curentului electric (cu biogaz). Marele avantaj – biomasa este energie acumulata, depozitata. Cand si unde se foloseste se poate decide liber, altfel ca in cazul energiei eoliene sau solare. Un alt avantaj – plantele energetice ce cresc pe teritoriul Romaniei scad dependenta de importuri de energie.

Dezavantaje:
In ultimul timp biomasa produsa din plante energetice este masiv criticata. Aceste plante necesita suprafete foarte mari pentru cultivare interfrand alsfel cu suprafetele agricole alocate pentru productia de alimente. Acest fapt se resimte in productia de bioetanol: poate fi justificat moral ca cei bogati sa-si alimenteze masina cu “porumb” in timp ce saracii rabda de foame ? La aceasta problema se adauga cea a cantitatilor: daca Romania ar dori sa-si acopere necesarul de carburant cu bioetanol ar fi necesara o suprafata de cultivare a plantelor energetice mai mare decat suprafata agricola totala disponibila in Romania. Aceeasi problema si pentru incalzit. Daca toti consumatorii termici ar trece pe centrale cu peleti de lemn, padurile din tara ar fi insuficiente sa acopere cererea si ar fi necesare importuri de energie.

foto by DECCgovuk & Vattenfall

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...