In Romania se continua – chiar si incetinita de criza – construirea de centre logistice si hale industriale ce ofera soarelui o fatada ampla, numai buna de exploatat. Suprafetele imense de perete si acoperis expuse la soare isi pot gasi utilitatea printr-un sistem de fatada inovator promovat de Kingspan : EnergiPanel. Potrivit pentru cladirile inalte (>6m) si pentru solutiile de fatada ce agreaza cute verticale si culori intunecate, sistemul ofera o modalitate pasiva de preincalzire a aerului din interiorul constructiei, la costuri minimale. Sistemul aminteste intrucatva de peretele perfectat in anii 60 de catre Felix Trombe – Trombe wall – diferenta majora fiind aceea ca in cazul EnergiPanel nu se stocheaza masa termica ci aceasta este transferata imediat de catre fata exterioara a cutei de tabla aerului ascensional din interiorul peretelui.

 

Solutia este simpla: in spatele cutelor de tabla sunt amplasate goluri verticale ce faciliteaza convectia naturala odata ce soarele incalzeste fatada. Aerul incalzit urca spre partea superioara a fatadei unde poate fi colectat si introdus direct in cladire fie racordat la o instalatie de incalzire a carei costuri de exploatare vor fi reduse gratie aportului solar.

Evident ca totul functioneaza numai cand conditiile meteo sunt favorabile si implica o stransa conlucrare cu furnizorul de material. Kingspan este dispus sa realizeze calculele de rentabilitate pentru orice proiect, lucru ce din fericire tinde sa devina normalitate in cazul ofertantiilor ce aduc piata romaneasca materiale si sisteme din sfera energiilor regenerabile. Pentru cei ce vor si video aruncati un ochi aici.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...