Cu 4 ani in urma, in plin boom al constructiilor am avut ocazia sa abordez locuirea intr-un mod rezervat, economic si realist as zice. Parintii mei urmau sa se mute langa noi la Timisoara si in loc sa cumparam un teren si sa ridicam o casa noua, in Timisoara, am ales sa ne orientam catre satele vecine si sa refunctionalizam o casa existenta. Asa s-a nascut casa E2, constructie ce implica modificarea unei case tipic banatene incadrand-o in gama caselor Eficiente Energetic. Conceptul acesta se situeaza intre Casa cu Consum 0 Energie si Casa Pasiva, fiind un hibrid intre cele doua, hibrid cu standarde difert definite in Europa, America, Elvetia, etc. Casa cu Consum 0 Energie este tipul de casa care isi produce singura energia de care are nevoie ca sa functioneze, prin mijloace regenerative pe cand conceptul de Casa Pasiva nu pune accentul pe tehnologia de producere a energiei ci mai degraba pe gradul inalt de izolare termica, etanseitate si orientare.

Abordarea minimala a substantei construite, adaptarea locuirii actuale la conditiile existente precum si focusarea fondurilor financiare aupra limitarii impactului casei fata de mediul inconjurator au fost tinta principala a acestui proiect.
Sistemele folosite se pot rezuma pe scurt astfel:

Pentru control climatic :
Racirea pasiva a terasei,
Parasolarele si obloanele ferestrelor,
Termoizolarea masiva aplicata elementelor exterioare,
Panourile solare si sistemul eficient de incalzire

Pentru economia de energie :
Electrocasnice cel putin clasa A+ de eficienta energetica,
Becuri economice de inalta performanta,
Tunel solar

Pentru economia apei si protectia mediului:
Baterii economice la obiectele sanitare,
Colector de apa de ploaie,
Sistem de irigare prin picurare,
Ministatie de epurare

Avand in vedere ca noile zone rezidentiale ce s-au nascut in ultimii 10 ani sunt acum un haos total, cu case inghesuite si strazi aglomerate, nu pot decat sa ma bucur ca am ales Beragsau Mare, un sat aflat la 15 km de oras atat timp cat de la poarta parintilor mei pana in centrul Timisorii fac 15 minute cu masina. Orientarea caselor din sat este “perfecta” avpentru exploatarea soarelui, avand fatadele lungi expuse spre sud. Ferestrele sunt de asa natura orientate incat nu vezi decat spatele casei vecinului, spate ce nu are ferestre spre curtea alor mei, asa cum dealtfel prevede si codul civil ;-) Si pe langa asta mai trebuie pus la socoteala ca strada are un profil de 30 de metri, asa ca nu il vezi pe cel de peste drum, decat poate cu un binoclu ;-) Asa ca pentru cine doreste liniste si ia in calcul o investitie redusa ca si cost cu impact scazut asupra mediului, nu pot decat sa recomand sa nu investeasca in zonele “trendy” si sa se gandeasca in perspectiva cand vine vorba de o casa.

via Plancontrol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...