In primul semestru al anului V, in cadrul atelierului de proiectare al Facultatii de Arhitectura din Timisoara, una din cele doua teme de proiectare a presupus un execritiu de imaginatie pentru echipele de studenti participanti. Bazadu-se pe abordarea deja notorie a celor de la eVolo, cerintele s-au conturat a fi destul de simple: fiecare echipa a fost rugata sa-si imagineze un context argumentat pentru locatia CET-ului din Timisoara, pentru anul 2035. Toate optiunile au fost pastrate deschise, luandu-se in calcul chiar si varianta de a nu realiza nimic, atata  timp cat exista un scenariu si o argumentatie solida pentru aceasta.

Norbert Ianko si Virgil Bulzan, cei doi autori ai proiectului, au gasit o solutie cel putin interesanta la scenariul enuntat de ei:

“Proiectul nostru porneste de la ipoteza declansarii unui razboi nuclear. Cu cat numarul armelor nucleare existente este mai mare, cu atat creste riscul ca una din acestea sa ajunga in mainile unuei grupari teroriste. In 2004 Dr.Abdul Quarder Khan a condus programul nuclear al Pakistanului. El a recunoscut ca a aprovizionat Iraq, Libia si Coreea de Nord cu materiale nucleare si tehnologia necesara dezvoltarii perfectionarii lor. Este doar o problema de timp pana cand o arma nucleara va cadea in mainile cuiva care nu se teme sa o foloseasca.

Posibile cause de declansare al unui razboi nuclear:
– pana in 2035 va avea loc o dublare a populatiei care va declansa o crestere a cererii de materii prime;
– mai exista resurse de carbuni pentru inca 230 de ani , de gaze naturale pentru inca 70 de ani , de petrol pentru inca 50 de ani;
– lipsa il va inpinge pe om sa caute noi bogatii pe care le va putea dobandi prin descoperirea de noi produse sau cu ajutorul unor actiuni militare.

Constructia noastra este ingopata in pamant, printr-o excavare de forma conica, care va putea fi izolata de suprafata Pamantului. Orasul ofera adapost, loc de munca, si siguranta pentru 100 de mii de locuitori. Locatia impusa prin tema fiind pe un teren mlastinos, se vor atinge mai multe straturi de apa (72-74m, 107-109m, etc). Ansamblul va ajunge la cateva sute de metrii adancime unde temperatura constanta este de peste 10 grade Celsius. Insuficienta de lumina naturala pentru a creste plante se va compensa cu lumina artificiala si cu sistemul captator solar cu fibre optice. In ceea ce pribeste ventilatia, aceasta se va face in mod natural, iar aerul este filtrat de sistemul de microalge.

Fermele de alge au un potential enorm in a sustine orasul subteran din urmatoarele puncte de vedere:
-pot fi transformate in biomasa care poate fi folosita in productia biocombustibilului;
-pot capta emisiile de dioxid de carbon, astfel pot fi folosite pentru a filtra aerul sau petru a produce apa potabila;
-E.A.B.A. spune ca algele mai pot fi folosite in realizarea de nutrienti, farmaceutice, hrana pentru animale sau produse bio;
Orasul dispune de 1200 hectare de teren agricol pe platformele perimetrale. Aici se va cultiva grau, soia, porumb, etc. Insuficienta de lumina naturala se va compensa de tuburile luminoase sau lumina artificiala. In oras pe langa functiunile rezidentiale vor exista si altele, dedicate vietii religioase, intelectului sau fizicului. Acestea vor fi inglobate in cate o cladire turn separate, care la randul lor vor forma si centrele, nodurile importante ale orasului.”

In cele ce urmeaza Norbert si Virgil ne-au raspuns la cateva intrebari legate de proiectul lor:

Greenspotter: Care a fost piedica cea mai mare in a imagina orasul vostru postapocaliptic ?

Norbert: Cea mai mare piedica a fost modul de dezvoltare al orașului, prin asta intelegand modul de evoluție treptata in subteran urmând o populare succesiva, care de fapt ajunge sa fie o întrepătrundere si o autosustinere a celor doua procese. Ipoteza noastra presupunea o dezvoltare cat mai naturala si mai spontana posibil fiind de fapt o extindere a orasului, iar la momentul oportun, critic, o suprapopulare a noului microclimat si o izolare totala de exterior.

Greenspotter: Proiectul vostru presupune o regandire si o ordonare a mediului social si cultural, odata ce oamenii se izoleaza de mediul exterior. Dupa ce trece amenintarea datorata poluarii din scenariul vostu, pe ce valori credeti ca se va baza noua societate ?

Virgil: Noua societate presupune o dezintegrare a valorilor materiale si o reintoarcere la origini, o pretuire mai mare a valorilor morale si o egalitate ipotetica in noul mediu social. Disparitia amenintarii presupune o scurgere a catorva decenii ceea ce determina o schimbare completa a mentalitatii. Noua societate bazandu-se pe valori mult mai supreme dezvlotandu-se o solidaritate reciproca intre indivizi.

Greenspotter: Este o incercare complexa sa recreezi un microclimat habitabil. Care credeti ca sunt, in ordinea importantei, aspectele esentiale ale proiectului vostru ?

Norbert: Autosustenabilitate: cu ajutorul pseudo-agriculturii populatia reuseste sa isi procure hrana necesara supravietuirii; celelalte ingrediente vitale (apa si aerul)  sunt produse prin sistemul de filtrare cu alge.

Greenspotter: Care sunt din punctul vostru de vedere, principalele neajunsuri ale cladirilor sau al modului in care sunt gandite marea parte a cladirilor la noi in tara ?

Virgil: Parerea noastra este ca grandomania din zilele noastre intrece nevoile unui standard de viata decent. Sistemele de producere a energiei din surse regenerabile nu sunt exploatate ca atare.

Greenspotter: Care este sistemul de producere de energie regenerabila care vi s-a parut cel mai potrivit in contextul proiectului vostru ?

Norbert: Cel mai eficient sistem de producere al energie regenerabila sunt fermele de alge care sunt transformate in biomasa si apoi biocombustibil, nutrienti, hrana pt animale, farmaceutice sau produse bio, de asemenea ele revitalizeaza aerul si apa.

Greenspotter: Incet, incepe si in Romania sa se faca simtita prezenta investitorilor ce sunt interesati in dezvoltarea parcurilor eoliene ori folovoltaice. Ce parere aveti despre progresul acestor tehnologii la noi in tara si cum credeti ca ar trebui abordata la nivel guvernamental tematica sustenabilitatii ?

Virgil: Parerea noastra este ca in Romania dezvoltarea acestor tehnologii este incetinita datorita economiei prost administrate.  La integrarea oricarei tehnologii “verzi” ar trebui sa existe o sustinere mai mare la nivel guvernamental.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...