Exercitiul despre care am postat ultimele dati se refera la ipoteze pentru anul 2035, la viata si economia, mediul inconjurator si tehnologiile dintr-un viitor nu foarte indepartat. Intr-o Romanie ce la ora actuala are probleme serioase cu o populatie supraponderala, si intr-o Timisoara cu o echipa incerta, Adrian Tulcan si Molnar Zsolt au avut o abordare ce trateaza subiectul divertismentului si al nevoii de miscare in Timisoara anului 2036 – gazda pentru Campionatul European de Fotbal.

Greenspotter: Abordarea voastră asupra proiectului este surprinzatoare. Care sunt premisele cu care aţi plecat la drum?

Adrian: Pentru prima corectură aveam pregătite alte 2 variante complet diferite, dar în atelier a venit cumva vorba de un meci de fotbal, iar Zsolt şi+a amintit o reclamă de la Champions League cu terenuri de fotbal suspendate între 2 sau mai multe clădiri, care aveau şi altă funcţiune…atunci am zis că lăsăm baltă cele 2 variante si am mers să ne documentăm, să facem un altfel de stadion.
Ideea inovatoare a lui Michele Platini referitoare la organizarea Campionatului European începând din anul  2020 (organizarea turneelor în orase, în loc de tari) a contribuit mult la conceperea unei reţele de stadioane.

Greenspotter: Care este modul de funcţionare preconizat de voi pentru stadionul vostru? Cum aţi ajuns la forma şi funcţiunile acestea?

Zsolt: Forma şi funcţiunile au suferit multe modificări de+a lungul proiectului. Pornind de la un obiect mai complex, înglobând o serie de funcţiuni (gen sat olimpic), am ajuns spre sfârşitul semestrului la o formă mai simplă, curata (Stadionul = Landmark), păstrând doar funcţiunea sportivă. Am adoptat sistemul de organizare administrativ si functional folosit in formula 1. Echipele , spectatorii vin cu propriile ”capsule” la meci ,oferind astfel posibilitatea de a ignora toate funcţiunile suplimentare . Stadionul defapt functioneaza ca o simplă ”parcare”, o structură  suport.

Greenspotter: Descrieţi vă rog, pe larg, modul de folosinţă al “capsulelor” propuse de voi precum şi experienţa suporterilor. Care sunt, în cazul în care le-aţi anticipat, deosebirile fundamentale ale experienţei de joc propuse de voi faţă de cea prezentă?

Adrian: Capsulele sunt cele care fac diferenţa între această megastructură….şi dinamismul unui stadion. Ideea cu reţeaua de stadioane la nivel European, a fost susţinută şi de decizia luată de UEFA asupra Europeanului din 2020. Astfel mai mulţi oameni vor beneficia de spectacolul unui Campionat Ean. Aici a venit rolul ‘capsulei’ – o modalitate de a circula rapid între stadioane, fiind mai uşor pentru fanii din întreaga Europă de a asista live la un meci al favoriţilor. Ideea de a fi parte activă a stadionului şi posibilitatea de a vedea diferite echipe din Europa după bunul plac este principala deosebire, dar şi o iniţiativă împotriva sedentarismului pe viitor, dat fiind faptul că aproape toate meciurile din campionatele importante se pot urmări la TV

Greenspotter: Care ar fi gradul de folosinţă al structurii propuse de voi pe durata unui an? În afara competiţiilor ce se întâmplă pe amplasamentul vostru?

Zsolt:  Obiectul este solicitat ca şi un stadion obişnuit din zilele noastre ,care corespunde cerinţelor UEFA/FIFA, cu posibilitatea de a organiza turnee internaţionale. În afara  competiţiilor internaţionale adăposteşte şi meciurile de campionat national, respectiv antrenamente. Dupa aceste evenimente structura se transformă într-un obiect pasiv.

Greenspotter: În ce măsură credeţi că stadionul propus de voi este sustenabil? Ce impact are strategia voastra asupra mediului înconjurător?

Zsolt: Mulţi dintre colegii noştrii au optat pentru o soluţie care rezolvă o problema de mediu cu ajutorul proceselor de energii  regenerabile. Sustenabilitatea a ocupat locul 2 pe lista noastră. Am incercat sa fructificăm  înălţimea structurii cu amplasarea eolienelor la nivelurile superioare. Pentru noi a fost mai important de a propune un obiect care activează oamenii şi relaţia între ei cu ajutorul sportului/spectacolului.  În schimb nu puteam să negliam sustenabilitatea. Iata cele mai importane dintre ele:
– footprint minimal-decongestionare la nivel urban, oraşul nu mai este sufocat de traficul pe care îl presupune un stadion.
– pasivitate din punct de vedere energetic:- o structură independenta care produce energie, pentru a acoperi necesarul său de energie.
– o structura deschisă, neacoperită pentru a permite creşterea ierbii cu ajutorul proceselor naturale

Greenspotter: Care aspect al proiectului vi s-a părut cel mai dificil?

A+Z : Tema primită de la profesori nu era o tema de proiectare. În prima fază eram obligaţi să creăm un scenariu pentru 2035, să justificăm ca să fie credibil(plauzibil) şi în baza acestui scenariu să stabilim tema de priectare. A fost un exerciţiu foarte neobişnuit şi dificil pe care nu l-am mai făcut până atunci, tocmai datorita libertatii oferite.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...