10 hectare si un sezon de cultura sunt necesare pentru a creste in mod natural materialul izolant pentru blocul de locuinte sociale din Saint Dié des Vosges de langa Nancy, in nord-vestul Frantei.

Proiectat de biroul ASP Architecture prin arh. Antoine Pagnoux, cladirea realizeaza gratie incadrarii in standardul Passivhaus un consum energetic de 15 kWh/m2/an, costurile intretinerii ajungand sa se ridice la 560 RON pe an pentru un apartament de 90 mp, la preturile de energie din Franta. Necesarul de energie obtinut este cca. de 16x mai mic decat cea al unui bloc din perioada comunista din Ramania.

Gandita ca si constructie simpla, economica si cu un inalt grad de incorporare a materialelor locale, cladirea este dotata cu pompa de caldura sol-apa, sistem de ventilatie cu recuperare de energie si cu panouri solare pentru apa calda menajera. Facand parte dintr-un proiect social, fondurile pentru constructie sunt asigurate de municipalitate si stat iar acest lucru demonstreaza inca o data ca se poate, cu o gandire inclinata spre viitor realiza un melanj optim intre prefabricare, materiale de constructii ieftine/inovatoare si sisteme performante – spre beneficiul mediului si al oamenilor.

Se poate spune ca industria izolatiilor vegetale este intr-o perioada de relansare iar pentru a va convinge gasiti o prezentare video a lucrarii AICI

Paiele sunt introduse in chesoane de lemn standardizate, gandite spre a fi montate pe peretele exterior al cladirii. Chesoanele au si rol structural

Chesoanele sunt gandite sa fie usor de transportat iar prefabricarea permite un grad mare de exactitate in executie.

Asezate unul peste altul, chesoanele sunt fixate de structura de lemn a cladirii cu diblusi asemanatoare sistemului de termosistem.

Imagine de ansamblu asupra santierului in lucru

Via Actu-environnement

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...