In cele ce urmeaza vorbim despre un proiect ce se adreseaza unei nevoi ce de mult timp asteapta sa fie adresata. Colectarea uleiului casnic folosit ce de regula are in gospodaria „traditionala” romaneasca un traseu scurt: tigaie > chiuveta. Proiectul Uleiosul este un proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic. Despre el in cateva cuvinte mai jos:

De ce ati pornit un astfel de proiect?

Grija față de mediul înconjurător începe din casă și cred că implicându-ne în zona noastră de confort și dezvoltând un obicei cu impact nu doar asupra mediului (uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea lor, chiar și accidentală, în mediul înconjurător afectează grav ecosistemul) dar și asupra noastră (uleiul alimentar și toată familia lui, strică și înfundă canalizări) putem ajunge și la alte obiceiuri sănătoase cum ar fi stingerea luminii când părăsim o încăpere, oprirea apei când plecăm din fața chiuvetei sau chiar la colectarea selectiva a altor  deșeuri.
Nu în ultimul rând pentru că îmi doresc să arăt că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. Într-un oraș sufocat de tot mai multe mașini, în care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de vârf, schimbarea percepției că autoturismul este singurul mijloc de transport viabil în orice situație, poate și trebuie să vină și de la noi. De  aici și dorința de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare (eng. cargo bike-uri).

Cum pot contribui altii la succesul acestui proiect?

Colectând uleiul sau untura pe care o folosești la gătit în gospodărie într-o sticlă de plastic ( de 2 sau 5 litri ), găletușă, cutie de metal sau în ce își dorește fiecare. Cu alte cuvinte, meșterești cu ulei prin bucătărie?  După ce și tu și dânsul v-ați făcut treaba, scapă de el într-unul din recipientul ales. Când fir-ar să fie se umple, pune mâna pe telefon și sună-ne să venim după el. Pe gratis!
Mai multe detalii despre efectele nocive ale uleiului de gătit folosit aruncat în canalizare, a scopului colectării și reciclării uleiului alimentar uzat dar și alte informații utile pentru cei dornici să afle mai multe despre acest proiect puteți găsi în linkul www.uleiosul.com

Începând cu 2 decembrie Uleiosul demarează campania Marea Uleiadă! Poți preda uleiul alimentar uzat colectat prin simpla completare a unui formularVei fi contactat ulterior în vederea predării lui.

Marea Uleiadă se adresează acelor persoane responsabile, ce decid să fie active față de protejarea mediului și nu doar să privească pasive de pe margine, așteptând să vadă ce se întâmplă în jur pentru a lua atitudine.
După comunitatea Skirt Bike, în susținerea proiectului s-au alăturat și cei de la Tribul ca parteneri.
Ce înseamnă asta? Că vă puteți adresa și curierilor Tribului pentru înscrierea în baza noastră de date sau pentru predarea uleiului alimentar uzat colectat.

Impactul negativ al uleiului asupra mediului, indeosebi asupra organismelor din mediul acvatic, este datorat asfixierii produse de acesta cand este introdus in circuitul naturii. In ceea ce priveste modul in care grasimile pot infunda si solicita instalatiile de canalizare puteti sa va faceti o parere aruncad o privire peste articolul acesta al BBC-ului despre un „dop” de grasime de 15 tone din canalizarea orasului Kingston upon Thames.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...