In cele ce urmeaza voi trece in vedere o serie de materiale de izolatie ce se gasesc sau incep sa intre pe piata Romaneasca. Primul material este Canepa.

Realizata dintr-o sursa naturala, regenerabila, izolatia din canepa este compusa din fibre cu o lungime intre 30-180 mm.

Cu o traditie indelungata in industria textila precum si in industria constructiilor, canepa a avut o perioada de interdictie ca si planta de cultura in Europa. Din 1996 sunt reintroduse ca si plante de cultura subspeciile sarace in substante halucinogene. Canepa prezinta in mod natural o rezistenta mare la atacul ciupercilor si al bacteriilor asa ca aceasta izolatie nu necesita impregnari pentru a o proteja, in felul in care il necesita lana de oaie, bumbacul sau celuloza. Spre deosebire de vata minerala, canepa are capacitatea de a stoca umezeala ceea ce ii da un avantaj net in folosirea ca si izolatie in cazul masardelor de exemplu unde bariere de vapori prost executate pot aduce probleme structurilor de lemn.

Poate fi folosita si ca izolatie fonica fiind livrata in acelasi mod ca si vata minerala: fulgi, suluri sau placi de diferite densitati. Pentru a-i mari stabilitatea izolatia de canepa contine deseori fibre de polyester (15%) iar pentru a o ignifuga se aditiveaza folosind potasiu.
Canepa este o planta rezistenta ce se dezvolta bine si fara fertilizatori si pesticide. Acest fapt contribuie la naturaletea produsului precum si la impactul redus asupra mediului in folosirea sa.

Detalii tehnice uzuale:

conductivitate termica ( λ ) 0.040-0.045 W/mK
rezistenta la difuzia vaporilor ( μ ) 1-2
clasa de material – B2
densitate 20-25 kg/m3
energie primara (PEI) 50-80 kwh/m3

Folosinta uzuala:

Acoperis: intre capriori si grinzi
Plansee: izolatie fonica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...